Online spreekuur verlaagt werkdruk zorg

Artsen kunnen meer patiënten in kortere tijd behandelen via een online spreekuur. Bovendien neemt de capaciteitsdruk af. Dat stelt Oscar Vogels, neuroloog in het St Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.

Vogels ontwikkelde samen met Guus Vaassen van Medworq het webspreekuur Doktr.nl. Ontwikkeling en beheer is in handen van Info Support. Het online spreekuur is een beveiligd portaal waar arts en patiënt plaats- en tijd-onafhankelijk met elkaar in gesprek kunnen treden zodat een fysiek bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis voorkomen kan worden. Bovendien kunnen gesprekken na toestemming gedeeld worden met familie of andere hulpverleners.

Overvol ziekenhuis

Doktr.nl is deels geboren uit nood. Het St Antonius Ziekenhuis had te weinig fysieke ruimte om alle controle-patiënten tijdig te zien. Patiënten moesten soms weken wachten voordat zij de uitslag van aanvullend onderzoek kregen. Ondanks het verbeteren van logistieke processen en instellen van een avondspreekuur, bleven de problemen bestaan doordat de patiëntstroom groter werd. ‘We ontdekten toen dat het niet altijd nodig was dat een patiënt fysiek aanwezig moest zijn. Het kost tijd, zij vergeten al snel de helft van de informatie en belasten mantelzorgers of familie en werkgevers onnodig.’

Lees hier het volledige artikel.