Hulpbehoevende ouderen nemen steeds vaker Oost-Europeaan in huis

Het is een opkomend fenomeen in Nederland: een Oost-Europese vrouw die bij een oudere hulpbehoevende inwoont, de boodschappen doet, afwast en ook nog eens lekker kookt. In Italië gebeurt het al op grote schaal: daar zijn naar schatting 830.000 Roemeense vrouwen in dienst bij ouderen.

Het zijn vooral kleine bureaus met enkele tientallen cliënten die in de vraag naar deze inwonende verzorgers voorzien, zo blijkt uit een kleine rondgang. De telefoon rinkelt bij hen steeds vaker. Eigenaar Jolanda Oeij van Zuster in Huis (30 cliënten, anderhalf jaar actief): “Zeker vijf keer per dag krijgen we de vraag: hoe pakken we dit aan? Vaak zijn het kinderen die zorg voor hun ouders zoeken. Of oudere echtparen van wie de een naar het verzorgingshuis moet en de ander niet meekan.”

Die toenemende behoefte heeft alles te maken met het huidige overheidsbeleid, zegt Jacob van de Groep van zorgbureau ‘Zorg zonder Grenzen’. “Mensen zitten met de handen in het haar. Ouderen blijven gedwongen langer thuis wonen, thuiszorg wordt steeds duurder en kinderen hebben niet altijd tijd.”

Lees hier het volledige artikel.