Mensen met dementie en hun mantelzorgers doen nog nauwelijks beroep op vrijwilligershulp

In Nederland is een behoorlijk aanbod van georganiseerde vrijwilligershulp voor mensen met dementie en hun mantelzorgers in de thuissituatie. Bij de meeste vormen is een welzijns-  of vrijwilligersorganisatie betrokken. Uit de praktijk blijkt echter dat nog weinig mensen met dementie gebruik maken van vrijwilligershulp. Dat is een van de conclusies in de NIVEL-kennissynthese ‘Vrijwilligershulp thuis bij mensen met dementie’. De kennissynthese biedt een inventarisatie van de kennis over en het gebruik van vrijwilligershulp door mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Het is nog onduidelijk waarom zo weinig mensen met dementie gebruik maken van vrijwilligershulp en hoe de toeleiding zou moeten plaats vinden. Toekomstig onderzoek zal hierin inzicht moeten bieden.

Langer thuis met de nieuwe Wmo
Vrijwilligershulp kan een belangrijke rol spelen in de zorg voor mensen met dementie en hun mantelzorgers: vrijwilligers bieden sociale en praktische ondersteuning. Hiermee kunnen vrijwilligers er toe bijdragen dat mensen met dementie op een veilige manier, en met voldoende kwaliteit van leven, langer thuis kunnen blijven wonen. Met de inwerkingtreding van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo, 2015) is dit extra relevant geworden. Deze kennissynthese bundelt de kennis over vrijwilligershulp voor mensen met dementie en hun mantelzorgers, als input voor praktijk, beleid en verder onderzoek.

Lees hier het volledige artikel.