Rol bloedplaatjes bij stolling én afweer

Bloedplaatjes zijn verantwoordelijk voor de bloedstolling. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht, het UMC Utrecht en het Erasmus MC hebben nu ontdekt dat ze ook een rol hebben bij onze afweer: ze blijken onmisbaar bij de bescherming van onze luchtwegen tegen ziekteverwekkers.

“Bij patiënten met griep nemen de bloedplaatjes virusdeeltjes op uit de longen, waarna ze terugkeren in de bloedbaan en worden opgeruimd”, aldus hoofdonderzoeker Erhard van der Vries. “Dit inzicht is ook belangrijk voor onderzoek naar zowel de afweer als stollings- en acute hart- en vaatproblemen bij coronapatiënten.”

De onderzoekers gingen na hoe bloedplaatjes virusdeeltjes opnemen. Dat proces blijkt afhankelijk van de binding van griepvirussen aan suikermoleculen op de bloedplaatjes. Hun onderzoek laat een directe relatie zien tussen de mate van virusbinding en de ernst van de griep: hoe heviger de griep, hoe meer bloedplaatjes aan de slag gaan om de ziekte aan te pakken. Hebben de bloedplaatjes eenmaal virus opgenomen, dan keren ze terug in de bloedbaan en geven ze een signaal af waardoor de lever weet dat ze moeten worden opgeruimd.

“Ze steken dan als het ware een vlaggetje uit, wat bij aankomst door de lever wordt herkend als het teken om ze op te ruimen. Daarna gaan ze verloren”, vertelt UMC Utrecht onderzoeker Coen Maas. “We kennen de bloedplaatjes vooral vanwege hun rol bij de bloedstolling, maar we hebben er ongeveer tien keer zo veel in ons bloed dan puur daarvoor nodig is. Die flinke hoeveelheid bloedplaatjes kan samenhangen met hun functie in onze afweer.”

Lees hier het volledige artikel.