ADD: de kenmerken en behandeling

ADD. Je bent al afgeleid als er buiten een hond blaft en in je huis is het structureel een chaos. Net als in je hoofd trouwens. Je komt vrijwel nooit ergens op tijd en je vergeet regelmatig je sleutels, portemonnee of telefoon. Je hebt daarnaast moeite met prioriteiten stellen en ziet bij complexe werkzaamheden vaak door de bomen het bos niet meer.

Anderen omschrijven je als chaotisch, slordig, dromerig en soms zelfs ongemotiveerd. Niet voor iedereen klinkt dit herkenbaar, maar voor mensen met ADD is dit vaak juist heel kenmerkend. Wat is ADD precies, wat kun je eraan doen en wat kan de zorgverzekeraar voor je betekenen?

Wat is ADD?
ADD staat voor Attention Deficit Disorder. Het is een concentratiestoornis die ook wel wordt gezien als het minder bekende broertje van ADHD (Attention Deficit/Hyperactivity Disorder). Omdat er veel overeenkomsten zijn tussen de twee, wordt ADD ook wel ADHD ‘het overwegend onoplettend type’ genoemd. Maar anders dan bij ADHD, zijn mensen met ADD vaak niet druk in hun doen en laten.

Kenmerken van ADD
Mensen met ADD hebben bij onderwerpen die geen interesse wekken, juist meer moeite met in actie komen. Wel hebben ze vaak een hoofd vol gedachtes. Daarnaast hebben ze vaker moeite met plannen en organiseren, zijn snel afgeleid door irrelevante dingen en geluiden en hebben moeite met prioriteiten stellen.

Lees hier het volledige artikel.