Zo kan nieuwe 3D-methode duizenden heupfracturen voorkomen

Met de huidige techniek voor het diagnosticeren van osteoporose worden nog steeds veel mensen over het hoofd gezien die een hoog risico lopen op een heupfractuur. In Zweden is echter een nieuwe methode ontwikkeld die een hoger percentage van deze patiënten kan opsporen. Naar verwachting kunnen hierdoor jaarlijks 1000 heupfracturen worden voorkomen.

Jaarlijks kunnen duizenden mensen een heupfractuur bespaard blijven door een nieuwe methode in de gezondheidszorg. Dit stellen onderzoekers van de Lund Universiteit in Zweden. In hun onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Bone and Mineral Research, introduceren ze een innovatieve 3D-simulatiemethode om het risico op osteoporotische fracturen vroegtijdig te beoordelen.

Verminderde botdichtheid
Osteoporose is een aandoening die wordt gekenmerkt door verminderde botdichtheid en verzwakte botstructuur. In Zweden veroorzaakt ‘botontkalking’ jaarlijks ongeveer 120.000 botbreuken, waaronder 18.000 heupfracturen. Dit aantal komt vrijwel overeen met de cijfers in Nederland. De huidige techniek voor de diagnose van osteoporose – een 2D-röntgenonderzoek gericht op botdichtheid – mist ongeveer de helft van de mensen met een hoog fractuurrisico. Volgens hoogleraar biomedische technologie Hanna Isaksson zijn er tot nu toe geen betrouwbare methoden om osteoporose vroegtijdig te identificeren, vooral vóór de eerste fractuur.

Lees hier het volledige artikel.