Liever samen het wiel uitvinden met organoïden

Organoïden zijn complexe, driedimensionale celkweken, die sinds enkele jaren een steeds belangrijker plek krijgen in het medisch onderzoek. Om te voorkomen dat alle onderzoeksgroepen voor zich hetzelfde wiel uitvinden, heeft Amsterdam UMC nu een speciaal centrum opgericht om het werk aan organoïden te bundelen: het ORCAU.

“Organoïden zijn helemaal hot and happening!” Maarten Bijlsma, onderzoeker in het laboratorium voor Experimentele Moleculaire Geneeskunde van Amsterdam UMC zegt het maar gewoon zoals het is. “In essentie komt het hierop neer”, legt Bijlsma uit.

“Stamcellen uit een bepaald orgaan, die dus nog veel verschillende kanten op kunnen groeien, stop je samen met de juiste voeding en de juiste ‘groeifactoren’ in een reageerbuis. Daar laat je die cellen groeien in een soort mal van bindweefsel. Dankzij die mal kunnen de cellen echt een driedimensionale, complexe structuur vormen, met verschillende essentiële eigenschappen van het orgaan waar de stamcellen uit zijn gehaald. En zo krijg je dus na verloop van tijd een soort orgaantje, een organoïde.”

Lees hier het volledige artikel.