5 vragen over boostervaccinaties

Deze week is een nieuwe boostercampagne begonnen. De komende maanden kan iedereen boven de 12 jaar een herhaalprik krijgen. Maar waarom is dit nodig? NEMO Kennislink vroeg het aan hoogleraar Vaccinologie Cécile van Els.

Waarom hebben we nu weer een boosterprik nodig?
“De immuniteit die we hebben opgebouwd door eerdere vaccinaties of besmettingen ebt na verloop van tijd langzaam weg. Met een herhaalprik kun je het immuunsysteem weer even wakker schudden, en je immuniteit voor een bepaalde periode opkrikken naar een hoger niveau dan daarvoor. Dit zorgt ervoor dat je lichaam in de wintermaanden klaarstaat om het virus snel aan te pakken als je het tegenkomt, en daardoor is de kans kleiner dat je ernstig ziek wordt of het virus doorgeeft.

In dit geval is de herhaalprik ook nog eens aangepast. Het boodschapper-RNA (mRNA, de moleculen die ervoor zorgen dat je DNA wordt omgezet in eiwitten, red) voor het spike-eiwit van de omikronvariant is toegevoegd aan de bestaande prik, en hierdoor geef je je immuunsysteem nieuwe informatie die het van eerdere vaccins nog niet kreeg.”

Lees hier het volledige artikel.