Anti-kankervirus uit experimentele fase

Kanker bestrijden met behulp van virussen lijkt uit de experimentele fase te komen. De Amerikaanse toezichthouder voor geneesmiddelen (Food and Drug administration) heeft een methode goedgekeurd om patiënten met een gevorderd stadium van melanoom (huidkanker) te behandelen met een aangepaste versie van het herpesvirus. De resultaten van het middel T-VEC lijken veelbelovend.

Het aangepaste herpesvirus dat nu door de Amerikaanse test is gekomen breekt kankercellen in het lichaam af. Om dat effectief te kunnen doen, moet het direct in de tumor worden geïnjecteerd. Uit eerdere onderzoeken bleek dat één op de vier patiënten baat heeft bij het middel T-VEC, tien procent van de testpersonen had zelfs ‘volledige remissie’, wat zoveel betekent als dat alle kankercellen waren verdwenen. Een patiënt wordt pas ‘genezen’ verklaard als hij vijf jaar kankervrij is.

‘Eindelijk erkenning’
Volgens Professor dr. Chris van Eijck van het Erasmus Medisch Centrum is de goedkeuring van het middel een doorbraak. “Eindelijk is er erkenning dat dit mogelijk een heel belangrijke therapie kan zijn”, zegt hij aan de telefoon.

De therapie waar Van Eijck het over heeft is virotherapie, waarbij gebruik wordt gemaakt van genetisch gemodificeerde virussen. “Het is belangrijk dat deze therapie niet besmettelijk is en niet schadelijk. Fijn dat het nu is goedgekeurd, daarmee is de veiligheid bewezen.”

Maar is het ook echt veilig? “Absoluut”, zegt van Eijck stellig. Samen met het Oncolytisch-Virus Therapie Consortium (ovtc) deed hij onlangs een subsidieaanvraag bij het KWF kankerfonds om deze vorm van therapie verder te ontwikkelen. Hij gelooft met name in de combinatie van virotherapie en immunotherapie, waarbij het afweermechanisme van het lichaam wordt geactiveerd om resterende kankercellen op te ruimen.

Lees hier het volledige artikel.