Computer gaat menselijke arts overtreffen

Kan een computer even goed onze gezondheid beoordelen als een mens? Volgens Wiro Niessen in potentie wel. Computers beschikken weliswaar niet over het beroepsmatige fingerspitzengefühl van een arts, maar zijn onverslaanbaar in het vergelijken van enorme bergen gegevens. Door computers tienduizenden scans te laten vergelijken van gezonde en zieke mensen, kunnen zij ziektepatronen opsporen die voor het menselijk oog onzichtbaar zijn.Met dat uitgangspunt werkt Niessen aan computerprogramma’s die kunnen helpen in een zeer vroeg stadium ziektes bij iemand op te sporen, lang voordat die persoon daadwerkelijk ziek wordt.

Hoe zouden computers dat kunnen? Computers zijn inderdaad snel, maar vooral ook slecht in het onderscheiden van hoofden bijzaken.
‘In 2011 versloeg een IBM-computer genaamd Watson twee menselijke topkandidaten bij het woordspel Jeopardy!. Dat deed hij door extreem snel de juiste verbanden te leggen in miljoenen pagina’s met van tevoren ingevoerde tekst over van alles en nog wat. Op dezelfde manier kun je een hersenscan razendsnel vergelijken met die van duizenden of uiteindelijk miljoenenandere mensen.

We ontwikkelen technieken om computers op basis van veel voorbeelden te leren welke patronen en maten relevant zijn voor het voorspellen van ziektes. Dat gebeurt op een vergelijkbare manier waarop de mens leert, maar bij ons is dat leerproces geautomatiseerd. Bij MRI- of CT-beelden van het hart kun je denken aan beeldinformatie die iets zegt over de dikte van de hartspier, de hoeveelheid bloed die het hart rondpompt of de aanwezigheid van verkalkingen in een kransslagader. Ook van het brein kunnen we beelden maken die informatie geven over hoe het met iemands gezondheid is gesteld.’

Lees hier het volledige artikel.