Argumenten voor en tegen online inzage in uw medische gegevens

Als het aan onze minister van volksgezondheid ligt, dan heeft iedereen vanaf 2019 digitale inzage in zijn of haar medische dossier. Op dit moment heeft u er recht op om een papieren kopie van uw dossier op te vragen, maar steeds meer zorginstellingen bieden een online portaal of website waarop patiënten kunnen inloggen om hun eigen medische gegevens digitaal in te zien. Dat klinkt positief, en dat is het ook, maar er kleven ook nadelen aan die openheid.

Nictiz, het nationale ICT-instituut van het ministerie van volksgezondheid, bedacht een zogeheten argumentenwijzer, waarin argumenten voor en tegen online inzage in medische gegevens op een rij worden gezet. Hoewel patiënten aan het woord worden gelaten, is deze argumentenwijzer wel specifiek op zorgaanbieders zelf gericht. Artsen moeten immers keuzes maken over wat voor informatie zij tonen en op welke manier. Bijvoorbeeld of ook de gehele geschiedenis van de patiënt wordt opgenomen, of alleen wat er in de afgelopen paar maanden is geregistreerd.

Maar ook: worden uitslagen real time getoond? Is het dus goed wanneer u direct de uitslag zelf kan inzien, of is het belangrijk dat de behandelend arts hier eerst naar kijkt en indien nodig zelf contact opneemt of informatie toevoegt aan die uitslag. Sommige patiëntportalen in ziekenhuizen bieden de informatie zodra deze beschikbaar is, maar er zijn ook zorgaanbieders die de overweging maken om er een kleine vertraging in te bouwen zodat de arts er eerst naar kan kijken.

Lees hier het volledige artikel.