Stappenplan: hoe stop ik met piekeren?

Piekeren breidt zich uit als een olievlek, vertelde psycholoog en piekertherapeut Marleen Derks eerder aan gezondNU. Als je het niet tegengaat, wordt het alleen maar erger. Maar stoppen met piekeren, dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Met deze 5 stappen is het ineens een stuk gemakkelijker om je piekergedachten de baas te zijn.

Piekeren is een vorm van zinloos denken en wordt een probleem als het gebeurt op een manier dat je jezelf constant aan het veroordelen bent of als het je dagelijkse gewoontes beperkt. Maar er is hoop: piekeren is aangeleerd en kun je ook weer afleren.

  1. Stap 1: accepteer je piekergedachte
    Het heeft geen zin om jezelf te verbieden ergens over te piekeren. Dat is alsof je zegt: je mag nu niet aan een roze olifant denken. Je gaat er dan juist aan denken. Accepteer dus dat je piekert.
  2. Stap 2: breng je piekergedachte onder de aandacht
    Wees je bewust van je piekergedachte. Dan zie je het dat het geen probleem oplost, maar een probleem alleen maar groter maakt. Het is niet realistisch en zorgt er ook niet voor dat je in actie komt. Zet je zorgen op papier, zo kun je ze van een afstand waarnemen. Op deze manier kun je ook de oorzaak achterhalen. Bij piekeren gaat het er vaak om dat er een probleem speelt dat niet direct is opgelost of waar je geen controle over hebt. Je bent bijvoorbeeld met iets bezig waar je weinig invloed op hebt. Vervolgens ga je focussen op wat je niet wilt of wat niet lukt. Je krijgt je hoofd niet leegt, raakt het overzicht kwijt en voelt je gefrustreerd.

Lees hier het volledige artikel.