Artsen MST bundelen kennis rondom wondzorg

In Twente hebben 11.400 mensen een wond die slecht geneest. “Bij elke persoon schuilt daar ongelooflijk veel leed achter”, stellen MST-artsen van het Wond Expertise Centrum. Zij hebben daarom kennis en kunde rondom wondzorg verenigd: niet alleen in het ziekenhuis maar ook buiten het ziekenhuis.

Doordat verschillende specialisten in het ziekenhuis samenwerken met huisartsen en thuiszorg, kan dit onderschatte medische probleem beter dan ooit worden behandeld.

Twee procent van de Nederlanders heeft een wond die een lange tijd open is. Zo hebben veel mensen met suikerziekte of vaatproblemen een wond aan hun been of voet die slecht geneest. Als een wond niet dichtgroeit, leidt dat tot pijn en schaamte omdat de wond kan lekken of stinken. Soms zorgt het voor eenzaamheid omdat je elke dag moet wachten op de thuiszorg die de wond komt verzorgen. Medisch gezien is een niet-genezende wond een ernstig risico. Zo zijn de meeste amputaties bij mensen met suikerziekte het gevolg van een wond die niet sluit in combinatie met een infectie.

Dermatoloog en chirurg kijken samen naar de wond
Om te zorgen voor betere wondzorg richtte MST een Wond Expertise Centrum (WEC) in. Hier bundelen dermatologen, vaatchirurgen en plastisch chirurgen hun krachten met één doel: zorgen dat een wond die niet geneest wel gaat helen en dichtgroeien. Het WEC leidt aantoonbaar tot een snellere wondgenezing – mensen zijn eerder mobiel en ontsnappen aan complicaties.

Lees hier het volledige artikel.