Betekenis motie Medische noodzaak voor apotheekpraktijk

In juni 2013 nam de Tweede Kamer de Motie Van Gerven aan over medische noodzaak. Hierin staat dat de arts bepaalt wanneer er sprake is van medische noodzaak door dit op het recept te zetten. De apotheker dient te leveren volgens dit recept. De meeste zorgverzekeraars eisen echter nog steeds een extra formulier om medische noodzaak aan te tonen.

De Motie Van Gerven

Volgens de Motie Van Gerven moeten apothekers de voorgeschreven geneesmiddelen leveren zodra een arts meldt dat dit medisch noodzakelijk is. Een aantekening op het recept is voldoende bewijs dat er sprake is van medische noodzaak. De extra formulieren zijn een overbodige administratieve last en onnodig om vergoeding van zorgverzekeraars te krijgen.

De praktijk in de apotheek

Het is aan het kabinet om te beslissen wat er met een aangenomen motie gebeurt. Hier geldt ‘de regering regeert’ (de Kamer moet niet op de stoel van de regering gaan zitten). In dit geval heeft Minister Schippers aangegeven dat zij de inhoud van de motie ziet als onderdeel van haar beleid en dat het aan veldpartijen is om hier uitvoering aan te geven.

Geen verandering, tenzij…

Op dit moment verandert de situatie in de praktijk dus niet, tenzij zorgverzekeraars naar aanleiding van de motie het beleid rond medische noodzaak bijstellen. Het recent gewijzigde beleid van Menzis is daar een goed voorbeeld van.

Menzis over medische noodzaak

Per 1 augustus 2013 hanteert Menzis een gewijzigd beleid ten aanzien van medische noodzaak in navolging op de Motie Van Gerven. Indien de (huis)arts MN op een recept zet, is dat voldoende om de apotheker het betreffende product buiten preferentiebeleid te laten leveren.

Menzis respecteert met deze wijziging de autonomie en professionaliteit van de apotheker en de (huis)arts. Menzis vergoedt dit product vervolgens volledig aan de apotheker. Het formulier “medische noodzaak” is niet langer noodzakelijk. Vooralsnog geldt deze wijziging alleen voor Menzis/Anderzorg/Azivo.

Lees de wijziging voor de uitvoering van medische noodzaak in preferentiebeleid en de Q&A van Menzis/Anderzorg/Azivo »

Oproep zorgverzekeraars

De KNMP vindt dat de beleidswijziging van Menzis op het gebied van medische noodzaak navolging verdient en zal hier in samenwerking met patiëntenorganisaties bij andere zorgverzekeraars op aandringen. De KNMP roept andere zorgverzekeraars op het voorbeeld van Menzis te volgen.

Situatieschets casus medische noodzaak

Het kwam regelmatig voor dat patiënten ondanks een aantekening op het recept van hun arts niet het gewenste middel vergoed kregen, omdat niet aan de zorgverzekeraarspecifieke voorwaarden was voldaan. De medische noodzaak was niet aangetoond door het ontbreken van formulieren voor ‘medische noodzaak’ of er was onvoldoende bewijs van medische noodzaak. Bij patiënten leidden de formulieren tot veel ergernis en onbegrip, bij apothekers en (huis)artsen tot een verhoging van de administratieve lasten.

Sinds een aantal maanden weigeren huisartsen dergelijke formulieren in te vullen. De KNMP heeft de LHV gesteund in dit initiatief. Met de aanname van de Motie van Gerven hoopt de KNMP dat zorgverzekeraars hun beleid ten aanzien van medische noodzaak zullen herzien.

Bron: Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP)