Bewusteloos. Wat kan de oorzaak zijn?

Bewusteloos raken is ernstiger dan flauwvallen. Het is een toestand waarbij de hersenen geen zuurstof of glucose meer krijgen, bijvoorbeeld door een klap, een val, een vergiftiging, een ziekte of andere oorzaken. En het gebeurt binnen 10 tot 20 seconden.

Bewusteloos
Als iemand bewusteloos is, is er geen enkele reactie meer op de omgeving. Ook duurt die toestand veel langer dan als iemand flauwvalt. Soms komt iemand zelf weer bij uit zijn of haar bewusteloosheid, maar vaak is daar ook medische hulp voor nodig. Bovendien kan iemand overlijden: als iemand bewusteloos is verslappen alle spieren in het lijf. De spieren in de mond verslappen dan dus ook en dat betekent dat je tong je luchtpijp kan blokkeren en je ademhaling stopt. Maar ook braaksel kan iemand doen stikken, omdat er geen natuurlijke reflex meer is om dat uit het lichaam te gooien. En er is geen bewust zijn dat zegt dat iemand uit een auto moet kruipen die in het water ligt of bijvoorbeeld moet vluchten voor brand.

Tekort aan zuurstof
Een symptoom van bewusteloosheid is het (tijdelijk) niet meer hebben van een bewustzijn. Verantwoordelijk voor ons bewustzijn, zijn onze hersenen. Als die een tekort hebben aan zuurstof of glucose werken ze niet of niet goed. Bij het blokkeren van zuurstof naar de hersenen is iemand in een razend tempo bewusteloos: dit gebeurt binnen 10 tot 20 seconden.

Lees hier het volledige artikel.