Bezuinigen op pakket draagt weinig bij aan kostenbeheersing

Minister Schippers van VWS heeft vandaag met de CG-Raad en andere PG-organisaties gesproken over de voorgenomen bezuiniging op het basispakket van 1,5 miljard. Ze had de organisaties gevraagd om mee te denken over een alternatieve invulling van de bezuiniging. De CG-Raad betoogde in het gesprek dat een forse bezuiniging op het basispakket de toegankelijkheid van de zorg bedreigt en weinig bijdraagt aan de kostenbeheersing.
De CG-Raad heeft in het overleg benadrukt dat het zaak is om de werkelijke oorzaken van de kostenstijging in de zorg aan te pakken, in plaats van aan symptoombestrijding te doen.
De belangrijkste oorzaak van de grote kostengroei is het feit dat zorgverleners worden betaald voor het aantal verrichtingen en niet voor het realiseren van zoveel mogelijk gezondheidswinst. De huidige organisatie en financiering van zorg veroorzaakt veel ondoelmatigheden. Bovendien wordt er onvoldoende gestuurd op de kwaliteit van leven van mensen.
Verandering zorgsyteem
Kostenbeheersing vraagt volgens de CG-Raad een werkelijke verandering van het zorgsysteem. Dit nieuwe systeem richt zich naar de vraag en niet naar het aanbod. Er wordt gestuurd op resultaat en kwaliteit. Hierbij gaat het uitdrukkelijk  om gezondheidswinst,  en kwaliteit van leven in termen van zelfredzaamheid en participatiemogelijkheden.
Mens centraal
De oplossingsrichting moet dus gezocht worden in het daadwerkelijk centraal zetten van de mens en zijn kwaliteit van leven. Daarop moet de organisatie van de zorg worden ingericht. Daarbij hoort onder veel meer:
• Integrale diagnostiek
• Integrale begeleiding bij complexe zorgvraag
• Versterking eerstelijn
• Grotere nadruk op preventie
• Differentiatie in eenvoudige zorgvraag en complexe zorgvraag
Financiering
Bij deze nieuwe uitvoering hoort ook een andere financiering: op basis van gezondheidswinst en kwaliteit van leven. Tegelijkertijd kan dan ook  overbehandeling en ongewenste praktijkvariatie worden aangepakt. Deze financiering roept een halt toe aan de bestaande prikkels tot volumegroei, aan het gebrek aan samenwerkingen en  aan de verspilling van zorg.
Lage ziektelast
De CG-Raad heeft er samen met onder meer de NPCF en Platform VG al eerder op gewezen, dat de voorgenomen bezuinigingen niet bijdragen aan het realiseren van goed pakketbeheer. Toen ging het met name om het plan om aandoeningen met een zogenaamde lage ziektelast uit het basispakket te halen. Dat zou op de lange termijn zelfs  leiden tot een kostenverhogend effect door uitgesteld medisch handelen of ‘upcoding’. Ook toen al waarschuwden de organisaties dat bezuinigingen op het pakket de toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg in gevaar kunnen brengen.
Opening minister
De minister nodigde de PG-organisaties tot slot uit om voorstellen te doen die kunnen leiden tot kwaliteitsverbetering van zorg én kostenbeheersing. Die kunnen dan een serieus alternatief zijn voor bezuinigingen op het basispakket. De CG-Raad wil hier ook de eigen achterban bij betrekken. Zo gaan we onze leden bijvoorbeeld raadplegen over de ondoelmatigheden waar zij in de zorg mee te maken hebben.

Bron: CG-Raad
Uitnodiging van de minister aan de PG-organisaties

Brief PG-organisaties over lage ziektelast