Bionisch oog biedt hoop voor blinde personen

Blindheid helemaal genezen blijft nog altijd een verre droom, maar Australische onderzoekers denken dat ze in de nabije toekomst blinde personen een belangrijk deel van hun gezichtsvermogen kunnen teruggeven.

Ze werkten gedurende tien jaar aan een innovatief ‘bionisch oog’ dat nu klaar is om getest te worden op mensen. De technologie zou ook ten goede kunnen komen aan personen met andere aandoeningen, waaronder verlamming aan de ledematen.

Blindheid kan verschillende oorzaken hebben, maar een belangrijke reden is schade aan de oogzenuwen. Die schade zorgt ervoor dat signalen van het netvlies niet kunnen worden doorgestuurd naar de visuele cortex, het deel van het brein dat instaat voor het gezichtsvermogen. Onderzoekers van de Monash-universiteit in het Australische Melbourne ontwikkelden daarom een hoogtechnologische oplossing, Gennaris genaamd, om die schade te omzeilen.

Patroon van lichtvlekken
Hun bionisch oog bestaat uit een bril met videocamera, een beeldprocessor ter grootte van een smartphone en breinimplantaten die eruitzien als vierkante tegeltjes van 9 bij 9 millimeter. De camera registreert beelden en verzendt ze naar de beeldprocessor, waarna die er de meest waardevolle visuele gegevens uit selecteert. De bewerkte gegevens worden doorgestuurd naar de implantaten in de hersenen, die ze op hun beurt omzetten in een patroon van elektrische impulsen. Die impulsen stimuleren dan uiteindelijk het brein, via micro-electroden die zo dun zijn als haartjes.

Lees hier het volledige artikel.