Bloedonderzoek spoort kanker op nog voor de eerste symptomen optreden

Onlangs werd een studie gepubliceerd met de veelbelovende resultaten van een test voor de vroegtijdige opsporing van multikanker (MCED). Het lijkt erop dat men een eenvoudige bloedtest kan inzetten om tot wel 50 vormen van kanker te diagnosticeren. Ook kankervormen die in een vroeg stadium moeilijk te ontdekken zijn.

De studie, Pathfinder genaamd, maakte gebruik van de Galleri-test, een test die ontworpen is om via één enkele bloedtest meerdere soorten kanker op te sporen. Hoe werkt het? De test zoekt naar DNA-fragmenten van mogelijke tumoren in het bloed. Als er chemische veranderingen in deze stukjes DNA optreden, kan de test ze detecteren en zo kanker opsporen, ook al heeft de persoon (nog) geen symptomen ontwikkeld.

Twee keer zoveel kankers ontdekt
Iets meer dan 6.600 mensen boven de 50 jaar namen deel aan de studie. Zij kregen de bloedtest aangeboden, maar ook de “klassieke” screeningsmethoden (mammografie, colonoscopie, enz.). De resultaten: de test maakte het mogelijk 36 kankers bij 35 personen te diagnosticeren. Vele diagnoses gebeurden zelfs nog voor het verschijnen van de symptomen, of in ieder geval voordat ze duidelijk waren. “Als men de MCED-test toevoegt aan de standaardscreening, wordt het aantal ontdekte kankers meer dan verdubbeld in vergelijking met de standaardscreening alleen”, aldus dr. Jeffrey Venstrom in een verklaring van GRAIL (de sponsor van de studie).

Lees hier het volledige artikel.