Brief Reumafonds: blijf chronisch zieken financieel ondersteunen

In de Tweede Kamer worden deze herfst veel kabinetsplannen besproken die ingrijpen op het leven van de bijna 2 miljoen mensen met reuma. Het Reumafonds volgt de besprekingen op de voet en houdt u via hun website (en de RPVArnhem op deze site) op de hoogte.

Het gaat over een stapeling van plannen:

  • over werk, zoals de flexibilisering arbeidsmarkt en de nieuwe Participatiewet
  • over de financiële positie van chronisch zieken en gehandicapten (de Wtcg en compensatie eigen risico)
  • over hoe gemeenten al hun nieuwe taken moeten uitvoeren (de AWBZ, maatschappelijke ondersteuning en zorg).

Het NIBUD berekende in september al dat chronisch zieken er door de kabinetsplannen tot 10% in hun financiële situatie op achteruit kunnen gaan. Reden genoeg voor het Reumafonds om zich hard te maken voor een gerichte financiële ondersteuning van mensen met reuma. Hoe staat het er nu voor:

Afschaffing Wtcg en compensatie Eigen Risico

Het kabinet stuurde eind september een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer voor de afschaffing van de financiële tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten, de compensatie van het eigen risico en de aftrekposten voor specifieke zorgkosten in de belastingaftrek voor chronisch zieken per 1 januari 2015.

In dit wetsvoorstel zouden gemeenten verantwoordelijk worden voor de financiële en maatschappelijke ondersteuning van chronisch zieken, maar wel na een flinke bezuiniging.

Brief Reumafonds

Het Reumafonds maakt zich zorgen over de gevolgen van dit wetsvoorstel.
Sija de Jong, Manager Patiëntenbelangen van het Reumafonds: “Veel mensen met reuma hebben de laatste jaren al gevolgen ondervonden van drastische ingrepen in de gezondheidszorg. De afschaffing van de genoemde financiële compensatieregelingen komt nog eens bovenop hun hoge zorgkosten.

Bovendien kan het kabinet in het wetsvoorstel niet garanderen dat gemeenten de overgebleven € 700 miljoen daadwerkelijk zullen gebruiken voor ondersteuning van chronisch zieken en gehandicapten. Het Reumafonds heeft daarom een brief gestuurd naar de Tweede Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Hierin hebben wij onze zorgen geuit.”

Herfstakkoord en de financiële beschouwingen

Begin oktober is het herfstakkoord ondertekend door het kabinet en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Positief hieraan is dat er toch een fiscale aftrekregeling voor chronisch zieken blijft, de zogenoemde ‘aftrekposten’ bij de belastingaangifte.

Sija de Jong: “Het Reumafonds is daar erg blij mee. Wij roepen het kabinet op deze regeling zorgvuldig uit te werken tot gerichte financiële ondersteuning aan chronisch zieken.”

Inmiddels is er in de Tweede Kamer gedebatteerd over het herfstakkoord. Het kabinet heeft aangegeven dat het met de oppositie wil praten over hoe deze landelijke fiscale aftrekregeling eruit kan zien. De inzet van het CDA is om fors minder te bezuinigen op chronisch zieken en gehandicapten en extra tijd te nemen voor een nieuwe landelijke regeling. Ook GroenLinks wil minder bezuinigen.

Eind oktober bespreekt de Tweede Kamer de begroting van minister Schippers. Naar verwachting komt daar ook de financiële ondersteuning van chronisch zieken en gehandicapten aan de orde.

Bron: Reumafonds