Cardiologie moet draaien om gezondheid en gedrag, niet om ziekte en zorg

In de afgelopen decennia is het aantal mensen dat sterft als gevolg van een acuut hartinfarct aanzienlijk gedaald. Verbeteringen in dottertechnieken hebben daar onder andere aan bijgedragen. Dat betekent niet dat de cardiologische zorg nu klaar is en kan afwachten tot iemand een hartinfarct krijgt.

De cijfers van hart- en vaatzíekten stijgen nog steeds. “Cijfers die we alleen met volle inzet op preventie, met focus op gezondheid en gedrag, echt een halt toe kunnen roepen”, zegt hoogleraar Fabrice Martens van Amsterdam UMC vandaag in zijn oratie.

In 2030 verwachten we in Nederland 1,9 miljoen patiënten met chronische hart- en vaatziekten. Aandoeningen die het hart en de bloedvaten over een langere periode aantasten. Martens, de eerste hoogleraar Preventieve cardiologie in Nederland: “Dagelijks sterven er in Nederland nog steeds zo’n 25 personen jonger dan 75 jaar aan hart- en vaatziekten. Dit komt onder andere doordat de helft van de bevolking vrijwel niet sport, doordat dit land nog steeds 3 miljoen rokers telt en door het toenemend aantal mensen met overgewicht (1 op de 6 mensen).

Naast een hoge bloeddruk, diabetes en hoog cholesterol zijn dit allemaal risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Het mag niet worden onderschat wat het betekent als je de risicofactoren voor hart- en vaatziekten naast je neerlegt. En dat doet nog steeds het merendeel van de Nederlanders.

Lees hier het volledige artikel.