Chronisch zieken niet meer welkom bij arts

Huisartsen dreigen patiënten met diabetes, hartfalen en chronische longkwalen komend jaar de deur te wijzen. De chronisch zieken moeten naar het ziekenhuis, omdat zij artsen te veel geld kosten. Dat blijkt uit een enquête van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).
Minister Schippers (Volksgezondheid) geeft de huisartsen komend jaar 112 miljoen euro minder, wat neerkomt op een bezuiniging van 16.000 euro per praktijk. De LHV vroeg aan 8500 leden hoe ze dat gaan opvangen: twee derde van de artsen wil bezuinigen op doktersassistenten en praktijkondersteuners. 60 procent wil avond-, nacht- en weekenddiensten beperken en 82 procent zal patiënten eerder doorverwijzen naar het ziekenhuis.

Vooral chronisch zieken zijn de dupe: 65 procent van de huisartsen wil deze relatief dure zorg beperken, terwijl 77 procent deze patiënten naar het ziekenhuis stuurt.

Bedrijfseconomische afweging
De Twentse huisarts Luc de Vries uit Diepenbroek verwees onlangs een groep van 32 chronische longpatiënten terug naar het ziekenhuis. Een groep huisartsen uit Nijmegen stelt chronische longpatiënten niet meer te kunnen helpen door de bezuinigingen.   We zouden het dolgraag doen, maar het is om bedrijfseconomische redenen nu onverantwoord,’ zegt Wim van Beurden vandaag in het Algemeen Dagblad.

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) laat in een reactie weten dat patiënten niet de dupe mogen worden van de bezuinigingen. ‘Het wordt hoog tijd dat huisartsen en de minister hun ruzie bijleggen.’

Ziekenhuis duurder
Volgens voorzitter Steven van Eijck van de LHV betekent de uitkomst van de enquête, die door 2200 huisartsen is teruggestuurd, slecht nieuws voor de patiënt. Huisartsen hadden de laatste jaren juist veel zorg van ziekenhuizen overgenomen. ‘Voor chronisch zieken is de arts niet meer op loop- of rollatorafstand.’ De zorg is in het ziekenhuis bovendien een stuk duurder, betoogt Van Eijck.

De CG-raad, een belangenorganisatie voor chronisch zieken, is bezorgd. ‘Het is belangrijk dat goede zorg dicht bij huis blijft. Wij houden dit scherp in de gaten.’

Lees meer in ‘Extra’ van het Algemeen Dagblad
(Redactie)