Computergestuurde vragenlijst meet pijnklachten

Martine Crins bezoekt deze week het Europese reumatologiecongres (EULAR) in Parijs met een reisbeurs van het Reumafonds. Crins, onderzoeker bij Reade in Amsterdam, onderzocht of een computergestuurde vragenlijst over pijnklachten, beter werkt dan de vragenlijsten die nu meestal gebruikt worden. Dat blijkt zo te zijn. Op de EULAR deelt Martine Crins haar onderzoeksresultaten met onderzoekers uit andere landen en zal ze laten zien hoe de nieuwe computergestuurde vragenlijst werkt.

In de gezondheidszorg wordt steeds vaker gebruik gemaakt van vragenlijsten om de klachten van mensen in kaart te brengen. Deze vragenlijsten zijn vaak lang en veel vragen zijn niet direct relevant voor degene die de vragenlijst invult. Daardoor ervaren mensen het invullen van deze vragenlijsten vaak als erg belastend.

Uit Amerika
Amerikaanse onderzoekers ontworpen een nieuwe soort vragenlijst: een computeradaptieve test (CAT). Een CAT is een vragenlijst waarbij de computer de volgende vraag uitkiest op grond van de antwoorden die al gegeven zijn. Doordat de computer slechts een deel van de vragen stelt, hoeven patienten veel minder vragen te beantwoorden.

“In Amerika zijn CATs gemaakt om onder andere reacties op pijn, belemmeringen door pijn en lichamelijk functioneren in kaart te brengen, ‘vertelt Crins, ‘Deze drie onderwerpen zijn vaak belangrijk voor mensen met chronische pijnklachten. De Amerikaanse vragenlijsten zijn niet zo lang geleden vertaald naar het Nederlands. Voordat deze Nederlandse vragenlijsten gebruikt kunnen worden, moesten we nagaan of de Nederlandse vertaling van de vragenlijsten net zo goed is als de originele Amerikaanse vragenlijsten. ”

Om dit te onderzoeken, vroeg Crins aan ruim 1000 mensen met chronische pijnklachten om de volledige Nederlandse vragenlijsten in te vullen. Deze ingevulde Nederlandse vragenlijsten vergeleek zij vervolgens met bijna 1000 ingevulde Amerikaanse vragenlijsten. Uit het onderzoek blijkt dat de Nederlandse vertaling goed is en overeenkomt met de Amerikaanse vragenlijst. Crins zegt: “We kunnen de CATs nu op de Nederlandse patiënt gaan toespitsen. Mensen met chronische pijnklachten hoeven dan over enige tijd niet meer de volledige vragenlijsten in te vullen om de gevolgen van hun pijnklachten in kaart te brengen.”

Bron: Reumafonds