Crisisopvang weert demente patiënt door wetten dwangzorg

Vereniging van specialisten ouderengeneeskunde Verenso vreest dat patiënten met dementie niet meer terecht kunnen bij crisisdiensten van ggz-instellingen. De vereniging zegt signalen te hebben gekregen dat enkele crisisdiensten dreigen op te houden met opname en beoordeling van deze doelgroep als gevolg van de nieuwe wetten voor verplichte zorg.

Per januari zijn twee nieuwe wetten van kracht rond dwangzorg: de Wet zorg en dwang (Wzd) voor psychogeriatrische patiënten en verstandelijk gehandicapten en de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) voor de ggz. Verenso-directeur Nanda Hauet laat weten dat ze vanuit de achterban ‘geluiden hoort dat veel ggz-organisaties zich nu enkel op de Wvggz-doelgroep richten, omdat het voor hen onwerkbaar zou zijn om aan twee wetten te voldoen.’ Daardoor zouden ‘in sommige regio’s’ de ggz-instellingen geen psychogeriatrische patiënten die in crisis verkeren meer opnemen op hun crisisafdelingen.

Hauet vermoedt dat het tekort aan crisisbedden een rol speelt. Maar ‘zeer kwetsbare patiënten dreigen tussen wal en schip te vallen’, voorziet ze. ‘Onze angst is dat artsen een patiënt met dementie in crisis niet kunnen plaatsen, want ggz-instellingen hebben de meeste crisisbedden.’

Lees hier het volledige artikel.