Zorgopleidingen moeten fors meer studenten afleveren

Verreweg de meeste opleidingen voor de gezondheidszorg moeten de komende jaren hun instroom verhogen. De afgelopen jaren zijn er namelijk in veel beroepen te weinig zorgprofessionals opgeleid, waardoor er nu al tekorten zijn. Zorgverleners gaan bovendien naar verwachting de komende jaren minder uren werken.

Dat schetst het Capaciteitsorgaan in zijn Capaciteitsplan voor de periode 2021-2024.

Het Capaciteitsorgaan raamt sinds 2000 op regelmatige basis welke instroom in de opleidingen nodig is om aan de zorgbehoefte te kunnen voldoen. Dat doet het orgaan op basis van de verwachte ontwikkelingen in de zorgvraag. Daarvoor kijkt het Capaciteitsorgaan onder meer naar het aantal onvervulde vacatures bij de medische specialismen en de wachttijden voor het eerste poliklinische bezoek. Het aantal vacatures en de wachttijden nemen toe door verschillende ontwikkelingen. Dat kunnen demografische ontwikkelingen zijn, zoals de vergrijzing die de vraag naar ouderengeneeskunde doet stijgen, maar ook de pensionering van een grote groep zorgverleners of veranderend beleid, zoals substitutie naar de eerstelijnszorg.

Onvervulde vacatures
De gemiddelde wachttijd voor eerste polikliniekbezoek is sinds 2014 onder alle medisch specialismen, maar ook onder huisartsen aan het toenemen. De sociale geneeskunde heeft opnieuw de meeste onvervulde vacatures; bij het profiel jeugdarts. Dit heeft vooral te maken met het vertrek van jeugdartsen door pensionering plus een tegenvallende instroom in de opleiding.

Lees hier het volledige artikel.