De noodzaak van culturele competentie in dieetzorg

Mirjam Jager, diëtist en docent-onderzoeker bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, promoveerde op 13 december 2023 aan de Radboud Universiteit Nijmegen op onderzoek naar culturele competentie in de diëtetiek. Volgens Jager is aandacht voor cultuur essentieel voor goede dieetzorg.

Cultureel competente zorgverlening
Het aantal migranten in Nederland stijgt, waardoor de vraag naar cultureel competente zorgverlening toeneemt. Culturele competente zorg betekent: de zorg aanpassen op de behoeftes van mensen met een andere cultuur en/of taal. Culturele competenties bestaan uit 3 pijlers: een persoonsgerichte houding, kennis over de relatie tussen voeding, ziekte en etnische of sociaal-culturele factoren (denk aan vastenvoorschriften tijdens de Ramadan) en goed afgestemde communicatieve vaardigheden.

Aandachtspunten voor diëtisten
Jager benadrukt het belang van culturele competentie bij diëtisten, om effectieve zorg te bieden aan een diverse populatie.

Lees hier het volledige artikel.