Dik of dun? Het ligt misschien wel aan je darmbacteriën

Al eerder werd er een link gelegd tussen de bacteriën in de darmen en het lichaamsgewicht. Nu vermoeden wetenschappers van de Washington University School of Medicine dat de darmbacteriën van dunne mensen zwaarlijvige mensen kunnen helpen bij het verliezen van gewicht, in combinatie met gezond eten.

In je darmen leven miljoenen bacteriën. Zij helpen je bij het verteren van voedsel en het aanmaken van bepaalde vitaminen, aminozuren en vetzuren. Wetenschappers denken dat deze bacteriën ook bepalen of een persoon dik of dun is.

Vier vrouwelijke tweelingen, waarvan de ene vrouw zwaarlijvig was en de andere een gezond lichaamsgewicht had, werden onderzocht. Van alle vrouwen werd ontlasting, dat vol zit met darmbacteriën, verzameld. Vervolgens transplanteerden de onderzoekers de ontlasting in speciale muizen die zelf geen darmbacteriën hadden. De muizen die bacteriën kregen van de vrouwen met overgewicht werden dik, de muizen met bacteriën van dunne vrouwen bleven slank.

Deel twee: van dik naar dun
De onderzoekers deden nog een tweede experiment. De muizen met darmbacteriën van dunne vrouwen werden in dezelfde kooi gezet als muizen met darmbacteriën van dikke vrouwen. Omdat muizen elkaars uitwerpselen opeten, werden de verschillende darmbacteriën gemixt.

Tien dagen later merkten de onderzoekers op dat de dikke muizen dunner waren, maar alleen wanneer ze gezond te eten hadden gekregen. De dieren die ongezond eten kregen, bleven te dik. De wetenschappers concluderen hieruit dat wanneer een muis gezond eet, de ‘dunne’ darmbacteriën het overnemen van de ‘dikke’ darmbacteriën. Omgekeerd gebeurde dit niet. Welk dieet de dunne muizen ook kregen, de bacteriën van dikke muizen namen het niet over en de muizen bleven slank.

Is het een oorzaak of een effect?
Alhoewel onderzoekers vermoeden dat darmbacteriën een rol spelen in menselijk overgewicht, is het lastig om overtuigend bewijs te vinden. Meerdere onderzoeken wijzen uit dat er verschillen zijn in de darmbacteriën van dikke en slanke mensen, maar het is niet duidelijk of dit verschil een oorzaak of een effect is van overgewicht. Daarnaast variëren bacteriën per persoon, waardoor het moeilijk is om te bepalen of ze een effect hebben op lichaamsgewicht.

Dr. Jeffrey Flier, een onderzoeker die gespecialiseerd is in overgewicht, is daarom nog wat terughoudend. “Het onderzoek wijst niet uit dat mensen een ander gewicht krijgen wanneer ze een ontlastingtransplantatie krijgen”, vertelt hij in de New York Times.

Ontlasting transplanteren?
Zijn collega Michael Fishbach van de University of California, is wel enthousiast. Hij noemt het onderzoek een helder bewijs dat darmbacteriën overgewicht kunnen helpen veroorzaken. Volgens hem is de volgende onderzoeksstap het transplanteren van ontlasting van dunne mensen naar mensen met overgewicht. Op deze manier kunnen darmbacteriën overgewicht bestrijden.

Jeffrey Gordon, leider van het onderzoek, pakt het anders aan. Hij wil eerst uitzoeken welke bacteriën verantwoordelijk zijn voor het afslanken, zodat mensen geen ontlasting toegediend krijgen, maar een pure mix van bacteriën. Nog liever wil hij weten wat die bacteriën produceren, zodat die ‘stof’ aan mensen met overgewicht kan worden gegeven als behandeling.

Ontlastingtransplantatie bij mensen is niet nieuw. Patiënten met de ernstige darminfectie ‘Clostridium difficile’ worden soms behandeld met de ontlasting van gezonde mensen.

Bron: Trouw