Doorbraak in behandeling van maag- en slokdarmkanker

Patiënten met maag- of slokdarm-maag overgang kanker blijken goed te reageren op een nieuwe vorm van behandeling. Dit blijkt uit de veelbelovende resultaten van een kleinschalige studie van het Antoni van Leeuwenhoek. De onderzoekers ontdekten ook nog een mogelijk mechanisme achter dit succes.

Doorgaans worden patiënten met maag- of slokdarm-maag overgang kanker zonder uitzaaiingen behandeld met een combinatie van bestraling met chemotherapie voorafgaand aan de operatie, ofwel chemotherapie zowel voor als na de operatie. Ondanks vooruitgang in de behandeling, blijft de prognose somber. Om dit te verbeteren, hebben onderzoekers zich met de fase-2 PANDA studie gericht op een nieuwe vorm van behandelen. Zij onderzochten de effecten van het combineren van immuuntherapie en chemotherapie voorafgaand aan de operatie. Met succes; de behandeling leidde tot aanzienlijke afname van de tumor bij een groot deel van de patiënten.

In de studie kregen 20 patiënten met deze vorm van kanker de combinatietherapie. Er werd gestart met één kuur immuuntherapie met het medicijn atezolizumab, gevolgd door vier kuren atezolizumab samen met chemotherapie. Bij 14 van de 20 patiënten reageerde de tumor zeer goed op de behandeling. Bij negen mensen was de tumor zelfs volledig verdwenen. Na bijna vier jaar waren de meeste patiënten bij wie de tumor geslonken was nog steeds kankervrij.

Lees hier het volledige artikel.