Endoscopie: hoe werkt dat?

Een endoscopie is een onderzoek waarbij met behulp van een dunne buis of slang in het lichaam kan worden gekeken. Deze slang wordt ingebracht in bijvoorbeeld de keel om via de luchtwegen de longen te bekijken, of om via de slokdarm de maag te bekijken.

Wat gebeurt er in het endoscopiecentrum?
In het endoscopiecentrum worden kijkonderzoeken (scopieën) gedaan met behulp van een endoscoop. Een endoscoop is een flexibele slang met een mini camera, waarmee de specialist longen, slokdarm, maag en darmen nauwkeurig kan bekijken, zonder dat hiervoor een operatie nodig is. Tijdens zo’n onderzoek kan de arts een stukje weefsel (biopt) of een poliep wegnemen voor onderzoek in het laboratorium. Van het wegnemen hiervan merkt de patiënt nauwelijks iets. Na een kijkonderzoek is er de mogelijkheid om in het endoscopiecentrum uit te slapen.

Endoscopie
Over het algemeen vinden patiënten de voorbereidingen op het onderzoek vervelender dan het onderzoek zelf. Bij onderzoek van de darmen bijvoorbeeld moeten patiënten één of twee dagen van te voren een laxerend dieet houden en laxeermiddelen innemen. Omdat patiënten vóór sommige onderzoeken ook nog een tijdlang nuchter moeten zijn, bieden sommige ziekenhuizen na het onderzoek een lunch aan.

Lees hier het volledige artikel.