Geen groei in gebruik nieuwe diabetesmiddelen

Na enkele jaren van groei is het gebruik van de nieuwe generatie diabetesmiddelen ook in 2015 ongeveer gelijk aan dat in 2013 en 2014. Het gebruikersaandeel van deze middelen binnen de orale antidiabetica bedraagt in die jaren zo’n 9%, het aandeel in de kosten ongeveer 67%. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch weekblad.

In 2015 verstrekten Nederlandse openbare apotheken aan ongeveer 900.000 patiënten diabetesmedicatie. Van hen gebruikten 150.000 patiënten uitsluitend insuline of een insuline-analogon en 580.000 mensen uitsluitend een oraal bloedglucoseverlagend middel. Daarnaast zijn er 170.000 mensen die zowel een oraal bloedglucoseverlagend middel als insuline gebruiken.

Metformine
Bij de medicamenteuze behandeling van diabetes mellitus type 2, waarbij in principe orale bloedglucoseverlagende middelen worden ingezet, is volgens de NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 metformine het  eerstekeusmiddel. Uit gegevens van de SFK blijkt dat nagenoeg alle nieuwe gebruikers van orale antidiabetica ook inderdaad met dit geneesmiddel starten. In 2015 gebruikten in totaal 680.000 personen metformine. Als metformine alléén te weinig effect heeft, kan het worden gecombineerd met een sulfonylureumderivaat. Wanneer zo’n combinatie onvoldoende effect sorteert, komt insulinetherapie in aanmerking, al dan niet in combinatie met een oraal antidiabeticum. Het gebruik van insuline kan worden uitgesteld door inzet van nieuwe generatie orale antidiabetica.

Lees hier het volledige artikel.