Geld ouderen zit vaak in gedateerde huizen met ‘gifgroene badkamertegels’

Beleidsmakers denken vaak dat 65-plussers veel zelf kunnen bekostigen, maar dat valt tegen, blijkt uit een studie. Maar ook die woningen zijn minder waard dan op het eerste gezicht lijkt.

Een traplift installeren, drempels verwijderen, de badkamer ontdoen van slipgevaar en ook nog eens de hele woning energiezuinig maken. Dat kan de gemiddelde senior van 65 jaar en ouder wel betalen, denken veel beleidsmakers. Maar het vermogen van 65-plussers is helemaal niet zo groot, blijkt uit een op 22 augustus gepubliceerde studie van het Planbureau voor de Leefomgeving. Blijft het Rijk maatregelen opstapelen, dan raakt een deel van deze senioren binnen afzienbare tijd in financiële problemen, zeggen de onderzoekers.

Hoeveel 65-plussers krap bij kas komen te zitten door al die beleidsmaatregelen, vinden de PBL-onderzoekers moeilijk in te schatten. “Langer zelfstandig thuis wonen en het verduurzamen van een woning zijn immers niet verplicht”, zegt woningmarktonderzoeker Frans Schilder. Maar bij de beslissingen om een deel van de zorgcentra te sluiten en woningen op termijn van het gas af te halen, leefde bij het gros van de beleidsmakers wel het idee dat ouderen de bijkomende extra kosten zelf kunnen betalen, zegt woningmarktonderzoeker Frans Schilder.

Lees hier het volledige artikel.