Geschopt, geslagen of verrot gescholden, op de spoedeisende hulp zijn ze het normaal gaan vinden: ‘We vergoelijken het geweld een beetje’

Slaan, schoppen, mensen verrot schelden, op de spoedeisende hulp van om het even welk ziekenhuis maken ze met de regelmaat van de klok mee dat patiënten uit hun plaat gaan. Ze zijn het gewoon gaan vinden. Maar dat is het natuurlijk niet.

Dit realiseert David Baden zich, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA).

,De spoedeisende hulp is natuurlijk een plek waar veel meer agressie is. Ook omdat mensen vaak naar aanleiding van de agressie komen. Iemand is mishandeld, of opgefokt omdat de politie het nodig vindt iemand in boeien langs te brengen. Of iemand is fors onder invloed van alcohol of drugs en daardoor heel agressief.’’

Baden, zelf arts op een spoedeisende hulp in Utrecht, weet maar al te goed dat dit de plek is in het ziekenhuis waar medewerkers het meest te maken krijgen met agressie en geweld:

,,Je kunt acute zorg niet plannen. Dat betekent dat mensen bij de spoedeisende hulp soms langer moeten wachten en daar worden ze ook ongeduldig van, zeker als ze het gevoel hebben niet gehoord te worden”, benoemt hij een factor die hierbij een rol speelt.

Lees hier het volledige artikel.