Herkennen en doorverwijzen van mensen met reuma kan en moet efficiënter

Wetenschappelijk onderzoek is voor ReumaNederland enorm belangrijk. Zonder onderzoek geen nieuwe kennis of doorbraken. Zonder onderzoek uiteindelijk geen genezing van reuma. Om alleen de allerbeste studies te steunen, heeft ReumaNederland zelf ook goede wetenschappers in huis.

Eén daarvan is dr. Elke van Delft, programmacoördinator ontstekingsreuma en zeldzame aandoeningen. Ze promoveerde recent op haar eigen onderzoek naar een efficiëntere reumadiagnostiek. Dat is een belangrijk thema voor ReumaNederland. We delen daarom graag de resultaten.

Syndroom van Tietze
De loopbaan van Elke van Delft (29) is best een bijzonder verhaal. Een verhaal dat op jonge leeftijd begint bij een opleiding aan de dansacademie, en veel interesse in sport en gezondheid. Elke besloot daarom Bewegingswetenschappen te gaan studeren in Maastricht. Maar toen ze bijna klaar was met haar masteropleiding kreeg Elke pijnklachten op haar borst. Een oplettende huisarts zorgde voor een snelle, maar ‘verrassende’ diagnose: het syndroom van Tietze, een vorm van ontstekingsreuma waarbij het ribkraakbeen ontstoken raakt.

Lees hier het volledige artikel.