Werking hersenen wordt beïnvloed door de vorm

Nieuwe benadering van hersenactiviteit geeft opmerkelijk resultaat.
Onze hersenactiviteit is het resultaat van de manier waarop verschillende gebieden in de hersenen met elkaar communiceren via complexe neuronale verbindingen. Dit algemeen aanvaarde idee moet worden aangepast. De algemene vorm van iemands hersenen heeft een veel grotere invloed op hoe wij denken, voelen en ons gedragen dan eerder werd aangenomen.

Dit stellen onderzoekers van het Turner Institute for Brain and Mental Health van Monash University en het Radboudumc in een artikel in Nature.

Het onderzoek, gepubliceerd in Nature, combineert benaderingen uit de fysica, de neurowetenschappen en de psychologie, waardoor het mogelijk was op een hele andere manier naar hersenactiviteit te kijken. Marianne Oldehinkel, vanuit het Radboudumc bij het onderzoek betrokken: “In dit onderzoek hebben we eigenmodes gebruikt bij het bestuderen van meer dan 10.000 MRI-opnames van menselijke hersenactiviteit. Eigenmodes zijn natuurlijke trillingspatronen in een systeem, waarbij verschillende delen van het systeem allemaal op dezelfde frequentie trillen of actief zijn. Door het combineren van verschillende eigenmodes kunnen activiteitspatronen in de hersenen gemodelleerd en onderzocht worden. Dat klinkt misschien wat vreemd. Eigenmodes worden meestal gebruikt in natuurkunde en techniek en nog nauwelijks toegepast bij hersenonderzoek. Maar op basis van die eigenmodes hebben we dus ons onderzoek uitgevoerd.”

Lees hier het volledige artikel.