Hernia: beschadiging van de tussenwervelschijf (discushernia)

Tussen elke wervel zit een tussenwervelschijf (discus) die verhindert dat de wervels op elkaar duwen of stoten. De tussenwervelschijven laten toe dat de wervelkolom soepel kan bewegen – een beetje zoals een kogellager – en ze fungeren ook als schokdempers voor de wervelkolom.

Ze bestaan uit een sterke buitenlaag van bindweefsel en een vulling van zachte gelei. Als die vulling uitpuilt, ontstaat een hernia. Hierbij raakt de schijf misvormd en kan ze op het ruggenmerg of een uittredende zenuwwortel drukken. Dit is een belangrijke oorzaak van rugpijn.

Wat is een hernia?
Wanneer de weke binnenkern van een tussenwervelschijf of discus uitstulpt of door de harde vezelring dringt, spreken we van een discushernia. Meer dan 90% van de hernia’s ontstaan in de onderrug, tussen de 4e en 5e lendenwervel (L4-L5) en de 5e lendenwervel en het heiligbeen (L5-S1). Op deze hoogte is de druk van de wervelkolom het grootst. Bij de andere lendenwervels treedt zelden of nooit een hernia op.

Ook de tussenwervelschijven in de nek en, in zeldzame gevallen, in de bovenrug kunnen beschadigd raken. Een hernia komt zelden op jongere leeftijd voor. Vanaf de leeftijd van 30 jaar komt het steeds vaker voor met een piek in de leeftijdscategorie van 45 tot 64 jaar.

Lees hier het volledige artikel.