Hoe herken je een te trage schildklier (hypotyreoïdie)?

Je voelt je moe , je hebt het koud, je hebt last van hartkloppingen, je spieren of gewrichten doen pijn, je huid wordt droog, je verliest haar, je hebt geen zin om te vrijen, je komt gewicht bij alhoewel je normaal eet… Dit kan allemaal wijzen op een schildklierprobleem.

Wanneer is het verstandig je schildklier te laten testen?
Wat is hypothyreoïdie?
Bij hypothyreoïdie maakt de schildklier te weinig schildklierhormonen aan of er loopt iets fout bij het transport van de hormonen naar de cellen.

De schildklier is een vlindervormig orgaantje van enkele centimeters groot vooraan in de hals, onder de adamsappel. Deze klier produceert schildklierhormonen: thyroxine (T4) en thyronine (T3). Het grootste gedeelte van T4 en T3 is in het bloed gebonden aan eiwitten. De rest is het direct beschikbare of ‘vrije’ schildklierhormoon.

De werking van de schildklier zelf wordt vanuit de hersenen geregeld door de hypofyse en de hypothalamus.
• De hypothalamus – een onderdeel van de hersenen – produceert een hormoon: het TRH of thyreotropine vrijmakend hormoon.
• Het TRH stimuleert de hypofyse, die zich ook in de hersenen bevindt, om het hormoon TSH (het thyreoïdstimulerend hormoon) af te scheiden.
• TSH stimuleert de productie van de schildklierhormonen (T3 en T4) door de schildklier.

Lees hier het volledige artikel.