Hoe Nederlandse Gebarentaal een volwaardige taal werd

De Nederlandse Gebarentaal (NGT) staat volop in de belangstelling. Bij de persconferenties over coronamaatregelen staan premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zij aan zij met een tolk gebarentaal. Afgelopen dinsdag opende Kamervoorzitter Khadija Arib het debat over de Wet erkenning Nederlandse Gebarentaal met een welkom in de NGT voor de dove bezoekers op de publieke tribune.

De NGT is een taal met een eigen grammatica en woordenschat, sterk verbonden met de identiteit en de cultuur van de dovengemeenschap.

Waar mensen samenkomen, daar ontstaan talen. Wie niet kan horen, communiceert door middel van een visuele taal. Zo is de Nederlandse Gebarentaal (NGT) ontstaan. Dat gebeurde op natuurlijke wijze op plekken waar doven bij elkaar kwamen, bijvoorbeeld op dovenscholen in Nederland.

In 1960 stelde de Amerikaanse taalwetenschapper William Stokoe al vast dat gebarentalen volwaardige talen zijn, en wat betreft structuur vergelijkbaar zijn met gesproken talen. Mede door Stokoe kwamen onderzoeken naar de verschillende gebarentalen in verschillende dovengemeenschappen op gang. Zo is in 2008 een van de eerste online verzamelingen van gebarentaaluitingen opgezet in Nederland, het Corpus NGT.

Lees hier het volledige artikel.