Internationale erkenning voor vernieuwende aanpak van hersenkanker

Onderzoekers van de universiteiten van Amsterdam en Leiden willen een nieuwe aanpak ontwikkelen voor de bestrijding van glioblastoom, een ernsitge vorm van hersenkanker. Hiervoor ontvangen zij samen een prestigieuze Europese subsidie, een ERC Synergy Grant, van 10,6 miljoen euro.

Ze willen enzymachtige moleculen gebruiken die kankermedicijnen in het tumorweefsel zelf produceren. Deze nieuwe benadering kan veel problemen oplossen die een effectieve behandeling van glioblastoom nu nog in de weg staan.

Jaarlijks krijgen 500 tot 700 mensen in Nederland de diagnose glioblastoom, een vorm van hersenkanker die nog niet te genezen is. Het probleem bij een operatie en bij radiotherapie is dat de grens tussen gezonde cellen en tumorcellen moeilijk te herkennen is en dat de tumor diep in het omringende hersenweefsel binnendringt. Behandeling met medicijnen is niet succesvol omdat glioblastoomcellen zeer goed zijn in het ontwikkelen van resistentie. Traditionele behandelingen met medicijnen zijn niet succesvol omdat glioblastoomcellen resistent zijn en moeilijk te bereiken. Dit is grotendeels te wijten aan speciale cellen, de zogenoemde tumorgeassocieerde macrofagen, die de lokale afweerreactie beïnvloeden.

Lees hier het volledige artikel.