Wat als je immuunsysteem te goed of niet goed genoeg werkt?

Een goed immuunsysteem is niet voor iedereen een evidentie. “Elke persoon heeft een immuunsysteem, maar soms werkt dat niet zoals het hoort,” vertelt Eric De Maerteleire, bio-ingenieur en doctor in de Landbouwkundige en Toegepaste Biologische Wetenschappen.

“Sterker nog, in België heeft 1 op de 2000 inwoners een genetische vorm van immunodeficiëntie of een falend immuunsysteem. Daarbovenop hebben ook heel wat mensen te kampen met een overactief immuunsysteem”, aldus De Maerteleire, die beide problemen voor ons samenvat.

Immunodeficiëntie: slecht werkend immuunsysteem
Wat is immunodeficiëntie?
“Immunodeficiëntie is een aandoening waarbij het immuunsysteem van je lichaam niet goed functioneert of verzwakt is. Daardoor ben je minder beschermd tegen infecties en ziekten.”

Wat veroorzaakt het?
“Een slecht werkend immuunsysteem kan het gevolg zijn van genetische factoren (aangeboren immunodeficiëntie) of verworven factoren (verworven immunodeficiëntie). In het eerste geval is het verzwakte immuunsysteem het resultaat van genetische mutaties zoals bij het syndroom van DiGeorge of de ziekte van Severe Combined Immunodeficiency (SCID). In het tweede geval liggen externe factoren, zoals virussen, bacteriën, schimmelinfecties en bepaalde behandelingen, aan de oorzaak. Het meest bekende voorbeeld van een verworven immunodeficiëntie is een infectie met het HIV dat AIDS doet ontstaan.”

Lees hier het volledige artikel.