Invloed van ondervoeding op de ziekte van Alzheimer

Mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer zijn vaak ondervoed. Dat blijkt uit onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift “Frontiers in Nutrition”. De bevindingen benadrukken de noodzaak van tijdige signalering en behandeling van ondervoeding om de risico’s en ontwikkeling van de ziekte te beperken.

Meest voorkomende comorbiditeit
De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van cognitieve stoornis bij ouderen en wordt gekenmerkt door progressief geheugenverlies dat uiteindelijk leidt tot dementie. Het wordt veroorzaakt door de afzetting van specifieke eiwitten, wat resulteert in het verlies van neurale verbindingen. Er is er nog geen remedie om de ziekte te voorkomen.

Ook zijn onderzoekers er tot nu toe niet in geslaagd een verband te leggen tussen specifieke voedingscomponenten en hun effecten op de verschillende stadia van de ziekte van Alzheimer. Maar er is onlangs wel een verband gesuggereerd tussen ondervoeding en dementie. De European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN) heeft ondervoeding geclassificeerd als de meest voorkomende comorbiditeit bij mensen met Alzheimer.

Lees hier het vollediger artikel.