Insulineresistentie: symptomen en hoe omkeren?

Insulineresistentie treedt op wanneer cellen in je spieren, vetweefsel en lever niet reageren zoals ze zouden moeten reageren op insuline, een hormoon dat je pancreas maakt en dat essentieel is voor het leven en het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
Insulineresistentie kan tijdelijk of chronisch zijn, en is niet altijd behandelbaar.

Wat is insulineresistentie?
Normaal gaat het zo: Je lichaam breekt voedsel af tot glucose (suiker), wat de belangrijkste energiebron van je lichaam is. Glucose komt in je bloedbaan terecht, waardoor je pancreas insuline gaat afgeven. Insuline zorgt ervoor dat de glucose in je bloed in je spier-, vet- en levercellen terechtkomt, zodat deze de glucose kunnen gebruiken voor energie of opslaan voor later gebruik. Als de glucose in je cellen terechtkomt en het niveau in je bloedbaan daalt, geeft je alvleesklier het signaal om te stoppen met de productie van insuline.

Productie van insuline
Bij insulineresistentie reageren je spier-, vet- en levercellen verkeerd op insuline, wat betekent dat ze niet efficiënt glucose uit je bloed kunnen opnemen of opslaan. Als gevolg hiervan maakt je alvleesklier meer insuline aan om te proberen je stijgende bloedglucosewaarden te overwinnen. Dit wordt hyperinsulinemie genoemd.

Lees hier het volledige artikel.