Kamer wil meer duidelijkheid over toekomst AWBZ

De Kamer sprak donderdag 23 juni niet alleen over het PGB maar over alle aanstaande veranderingen in de AWBZ. Zo nemen gemeenten straks de begeleiding uit de AWBZ voor hun rekening. De Kamer drong er bij de staatssecretaris op aan dat dit met grote zorgvuldigheid moet gebeuren.

De staatssecretaris noemde de plannen met de AWBZ ‘de grootste stelselwijziging’ in de langdurige  zorg van de afgelopen 50 jaar. Zo zal er in de AWBZ sprake zijn van een sterke verschuiving  naar intramurale zorg. De AWBZ blijft beschikbaar voor mensen die in een instelling verblijven of daar een indicatie voor kunnen krijgen. Het blijft ook mogelijk om nog wat thuiszorg te krijgen via de AWBZ, met name op het gebied van persoonlijke verzorging en verpleging. Voor alle andere zorg en ondersteuning worden mensen echter in de toekomst afhankelijk van de Wmo en dus van de gemeenten.

Begeleiding
Gemeenten worden straks verantwoordelijk voor de begeleiding die nu in de AWBZ zit. Hiervoor bestaat in principe een ruime Kamermeerderheid. Maar de uitwerking ervan riep in de Kamer veel vragen op. Bijvoorbeeld over de gevolgen voor de verschillende doelgroepen. Zo zouden bewoners van ADL-clusterwoningen (Fokuswoningen) tussen wal en schip van Wmo en AWBZ kunnen vallen.

Diverse Kamerfracties hebben hun zorgen daarover uitgesproken. Want iedereen wil dat deze vorm van wonen en zorg kan blijven bestaan. De staatssecretaris heeft toegezegd dat te gaan regelen. De CG-Raad had hier eerder in een brief aan de Kamer op aangedrongen en zal samen met de betrokken bewoners nauwlettend volgen of deze belofte wordt nagekomen.

Sinds de pakketmaatregelen van het vorige kabinet vallen er onder de AWBZ alleen nog maar mensen met een zware zorgbehoefte. De Kamer wees erop dat dit een zeer kwetsbare groep is. Alle maatregelen dienen daarom met grote zorgvuldigheid te worden genomen. Zoals de uitvoering van de AWBZ door zorgverzekeraars en het scheiden van wonen en zorg.

Bezuinigingen PG-organisaties
Verder drongen Kamerleden ook aan op een goede inbreng van de betrokken mensen en hun organisaties bij het nieuwe beleid. En er werd op gewezen dat die inbreng door de bezuinigingen op de patiënten- en gehandicaptenorganisaties (PGO) op de tocht komt te staan.

De staatsecretaris komt voor Prinsjesdag nog met nadere uitwerking van haar AWBZ-plannen. Aanstaande woensdag is er nog een spoeddebat over de financiering van de PG-organisaties.

Klik hier voor het bericht ‘Volop kritiek op plannen AWBZ’ met de brief.
Bron: CG-raad