Kleine okseloperatie geeft genoeg informatie over uitzaaiingen bij borstkanker

Bij vrouwen met borstkanker en uitzaaiingen in de lymfeklieren van de oksel hoeven niet standaard alle oksellymfeklieren verwijderd te worden. Een kleine operatie geeft een goede voorspelling of uitzaaiingen in de oksel na chemotherapie verdwenen zijn.

Dat blijkt uit onderzoek gecoördineerd door het Erasmus MC Kanker Instituut.

Bij patiënten met borstkanker met uitzaaiingen in de oksel worden nu nog vaak alle lymfeklieren in de oksel verwijderd, na behandeling met chemotherapie. Achteraf is zo’n okselkliertoilet – zoals de ingreep heet – bij 1 op de 3 vrouwen waarschijnlijk niet nodig. Bij hen blijken na de chemotherapie namelijk geen uitzaaiingen meer in de oksel te zitten. Wel blijven ze door de grote okseloperatie vaak achter met klachten, zoals een dikke arm doordat het lymfevocht niet goed wordt afgevoerd, pijn aan de arm of moeite met bewegen van de arm. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 3000 vrouwen de diagnose borstkanker met uitzaaiingen in de lymfeklieren van de oksel.

Jodiummarker
Een kleinere operatie waarbij selectief een aantal klieren in de oksel worden verwijderd, is een goed alternatief voor het okselkliertoilet. Dat blijkt uit de zogeheten RISAS-studie, waaraan 227 borstkankerpatiënten meededen. Ze hadden allemaal uitzaaiingen in de oksel voor de start van de chemotherapie.

Lees hier het volledige artikel.