Klokkenluider: ‘Geld is de meest perverse prikkel in de gezondheidszorg’

Overbodige operaties. Overbelaste chirurgen die te veel uren maken, ten behoeve van de maatschap. Het zijn twee voorbeelden van de grote schade van marktwerking in de zorg. ,,De belangen van de patiënt staan lang niet altijd voorop’’, zegt emeritus-hoogleraar interventieradiologie Jim Reekers.

Artsen verwijderen jaarlijks ongeveer zeshonderd baarmoeders terwijl dat niet nodig is, omdat er een goedkoper alternatief voor de behandeling van vleesbomen bestaat. Ook andere operaties zijn vaak onnodig. ,,Geld is de meest perverse prikkel in de gezondheidszorg, en dat leidt tot misschien wel 30 procent onnodige medische ingrepen per jaar’’, zegt Jim Reekers, emeritus-hoogleraar interventieradiologie. Hij was 37 jaar werkzaam in het AMC in Amsterdam.

Interventieradiologie richt zich op behandelingen, bijvoorbeeld dotteren, waarbij de radiologische techniek een chirurgische ingreep kan voorkomen. ,,Ingrepen worden gedaan omdat de financiering van ziekenhuizen en artsen is gebaseerd op het aantal verrichtingen. Het inkomen van specialisten is indirect afhankelijk van het aantal behandelingen dat zij verrichten. Ook het ziekenhuis is finan­cieel afhankelijk van hun productie.’’

Lees hier het volledige artikel.