Ontdekking kan leven van duizenden Nederlanders veranderen: ‘Niet één, maar vijf soorten alzheimer’

Nederlandse onderzoekers hebben ontdekt dat er vijf verschillende types alzheimer bestaan. Dat kwamen ze te weten na eiwitten in het hersenvocht te bestuderen. Hoe herken je welk type? En betekent dit nu dat we binnenkort alzheimer kunnen uitroeien?

*Wij (*redactie AD) vroegen het aan de wetenschappers in kwestie. Klein lichtpuntje: bij het meest voorkomende type is de levensverwachting het hoogst.

In Nederland zijn er ongeveer 300.000 mensen met dementie. De meerderheid hiervan (200.000 mensen) is vrouw. Dementie komt dus vaker bij vrouwen voor. 1 op de 3 vrouwen krijgt het tegenover 1 op de 7 mannen. De meest voorkomende vorm van dementie is alzheimer (70 procent), zo blijkt uit cijfers van Alzheimer Nederland.

,De ziekte van Alzheimer is op dit moment een mysterieuze aandoening’’, begint Betty Tijms. neurowetenschapper bij Amsterdam UMC. ,,Een patiënt kan de ziekte heel jong krijgen en er relatief vroeg aan sterven. Maar de eerste symptomen kunnen zich evengoed pas voordoen vanaf 80 jaar. Het verloop van de ziekte kan enorm verschillen per patiënt. Het enige wat we al met zekerheid wisten, is dat bij nagenoeg alle patiënten er twee eiwitten in het hersenvocht veranderen.

Lees hier het volledige artikel.