Korting ANW-uitkering mag, maar moet één jaar vooraf zijn aangekondigd

De Centrale Raad van Beroep beslist in zijn uitspraken van 28 augustus 2015 over nieuwe wetgeving die samenloop van uitkeringen tegengaat. De invoering van volledige korting van een Wajong-uitkering op een *ANW-uitkering (*Algemene Nabestaandenwet) is toegestaan. Voorwaarde is dat de betrokkene één jaar van te voren individueel is geïnformeerd over de korting, zodat hij een overgangstermijn van één jaar heeft.De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het ambtenarenrecht en delen van het pensioenrecht.

Tot 1 januari 2011 was het mogelijk om naast een ANW-uitkering een volledige Wajong-uitkering te ontvangen. Vanaf 2011 moet een Wajong-uitkering volledig worden gekort op de ANW-uitkering. Voor personen die beide uitkeringen al naast elkaar ontvingen (bestaande gevallen) gaat deze korting in na een wettelijke overgangstermijn van twee jaar. Dat is op 1 januari 2013. De Sociale verzekeringsbank heeft de mensen in de zaken waarin uitspraak is gedaan echter pas in de loop van 2012 individueel geïnformeerd over de nieuwe kortingsregeling, die voor hen een verlaging van het inkomen met bijna 50% betekende. De Centrale Raad van Beroep moest de vraag beantwoorden of de korting ook voor bestaande gevallen mag worden ingevoerd en zo ja, of de wettelijke overgangstermijn voldoende is.

De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de korting leidt tot aantasting van een eigendomsrecht dat door het Europese recht wordt beschermd. Voor die aantasting heeft de wetgever echter een geldige reden. Voor andere arbeidsongeschiktheidsuitkeringen (bijvoorbeeld de WAO en de Wet WIA) heeft steeds gegolden dat die op een ANW-uitkering worden gekort. Door eerdere wetswijzingen was de onbedoelde situatie ontstaan dat een Wajong-uitkering wel volledig werd vrijgelaten. Met de nieuwe wetswijziging wordt dit hersteld.

Lees hier het volledige artikel.