Kunstmatige mini-bacterie zet afweer op scherp tegen tumor

Piepkleine deeltjes die lijken op een bacterie zijn in staat om het immuunsysteem wakker te schudden, waardoor tumorcellen vatbaar worden voor antikankermedicijnen. Opvallend genoeg begon dit allemaal met een oud vaccin tegen tuberculose.

Op het eerste gezicht lijkt er weinig verband te zijn tussen een honderd jaar oud vaccin tegen tuberculose en een heel moderne manier om kanker te bestrijden. Toch liggen ze dichter bij elkaar dan je denkt. De connectie zit ‘m in ’getrainde immuniteit’ – de relatief recente ontdekking dat ook ons aangeboren immuunsysteem een geheugen heeft.

Aangeboren vs. adaptieve afweer
Onze afweer, ofwel ons immuunsysteem, bestaat uit twee componenten. Het aangeboren immuunsysteem is evolutionair gezien het oudste deel. Dit systeem vormt de eerstelijnsverdediging tegen ziekteverwekkers en reageert snel, maar ongericht op alles wat lichaamsvreemd is. Het adaptieve immuunsysteem werkt trager, maar gerichter. Het ‘onthoudt’ ziekteverwekkers en bouwt daartegen een specifieke en heel sterke afweerreactie op die heel lang inzetbaar blijft.

Lees hier het volledige artikel.