Levensverhalen uitgebeeld in onderzoeksproject In Search of Stories

Een ervaring van ‘contingentie’ betekent dat zomaar iets je overkomt wat je leven op zijn kop zet – dat kan iets moois zoals een verliefdheid zijn, of juist een ernstige ziekte. Over die laatste vorm van contingentie gaat In Search of Stories: een uniek onderzoeksproject voor ongeneeslijk zieke patiënten met kanker. Centraal staat de vraag: kunnen we patiënten helpen bij het zoeken naar zin- en betekenisgeving na hun diagnose?

Initiatiefnemer en hoofdonderzoeker Hanneke van Laarhoven legt uit dat de ‘Stories’ uit de titel de levensverhalen van deze patiënten zijn: “Door zo’n diagnose moet je je levensverhaal herschrijven. Het brengt vragen met zich mee zoals ‘wie ben ik, waar doe ik het allemaal voor?’.” De link naar de kunsten ontstond allereerst omdat ervaringen van contingentie veel voorkomen in de wereldliteratuur, waar hoofdpersonen moeten omgaan met levensveranderende ervaringen – dat kan steun of herkenning geven.

Met een PhD zowel in de oncologie als in de religiewetenschappen, is Van Laarhoven voorstander van trans-disciplinair onderzoek – zoals In Search of Stories. Deze wetenschappelijke studie ontwikkelde ze met onder anderen Michael Scherer-Rath, universitair hoofddocent Religiewetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen, na gesprekken met geestelijk verzorgers en patiënten. Zo ontstond het plan om patiënten een verhalenbundel te geven en ze te koppelen aan kunstenaars, om samen kunst over hun contingentie te maken. Dit werkten ze verder uit met kunstenaars van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU).

Lees hier het volledige artikel.