Liggen patiënten door of met corona in het ziekenhuis? En welke doodsoorzaak telt?

De coronacijfers in het VK liggen onder vuur. Worden die niet chronisch overschat door iedereen die in de vier weken voor ziekenhuisopname positief testte mee te tellen in de statistieken? En hoe zit dat in Nederland bij de sterfte- en ziekenhuiscijfers?

Het Verenigd Koninkrijk telt iedereen als coronadode die in de 28 dagen voor het overlijden positief testte. Hier zitten ongetwijfeld Britten bij die aan iets anders zijn overleden. In Nederland gaat de telling anders.

In de dagelijkse berichten van het RIVM worden de bij de GGD gemelde sterfgevallen gerapporteerd. Dit kan een onderschatting zijn, aangezien voor coronasterfte, anders dan voor een besmetting, geen meldingsplicht geldt. Elk kwartaal maakt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) een telling van de doodsoorzaken zoals die door de arts op het tijdstip van overleden zijn genoteerd. Hierbij gaat het om de voornaamste doodsoorzaak, niet om een toevallige covid-infectie van een terminaal patiënt of slachtoffer van een ongeval.

‘Iemand die is overleden na een auto-ongeluk en toevallig ook positief getest was op corona, wordt niet als coronadode meegeteld’, aldus het RIVM.

Lees hier het volledige artikel.