‘Meer aandacht voor man-vrouwverschil in corona-onderzoek’

Wetenschappers van het Maastricht UMC+ pleiten voor meer aandacht voor de verschillen tussen mannen en vrouwen in corona-onderzoek. De onderzoekers analyseerden verschillende wetenschappelijke studies naar medicatie die wordt ingezet in de behandeling van het coronavirus.

Geen enkele studie bleek in de opzet een onderscheid te maken tussen mannen en vrouwen en hanteerde dus een ‘one-size-fits-all’-benadering. In het wetenschappelijk tijdschrift EClinicalMedicine (The Lancet) publiceerden de Maastrichtse onderzoekers recent hun bevindingen.

Sinds de komst van het coronavirus (SARS-CoV-2) wordt er over de hele wereld onderzoek gedaan naar verschillende aspecten van het virus en de ziekte die het veroorzaakt. Zo ook naar de inzet van verschillende vormen van medicatie, zoals bijvoorbeeld remdesivir, hydroxychloroquine en cortico-steroïden.

Het is bekend dat veel geneesmiddelen een verschillende effectiviteit kunnen hebben bij mannen en vrouwen en ook in de diversiteit aan bijwerkingen. Toch wordt in de geneeskunde nog vaak een ‘one-size-fits-all’-benadering toegepast en krijgt iedereen hetzelfde voorgeschreven. Reden voor de Maastrichtse wetenschappers om te kijken of er in het reeds gepubliceerde wetenschappelijk onderzoek naar het coronavirus wel verschil wordt gemaakt tussen de seksen.

Lees hier het volledige artikel.