Meer kans op multiresistente bacteriën bij maagzuurremmers

Mensen die maagzuurremmers gebruiken, hebben een hoger risico op multiresistente bacteriën in hun darmen. Dat concludeert Roel Willems, arts-onderzoeker Medische Microbiologie en Infectiepreventie van Amsterdam UMC.

De resultaten van zijn onderzoek zijn gepubliceerd in het gerenommeerde medisch-wetenschappelijke tijdschrift JAMA Internal Medicine.

“Personen met multiresistente darmbacteriën (ofwel darmkolonisatie) noemen we dragers”, aldus Willems. “Dragers kunnen andere personen besmetten – bijvoorbeeld bij slechte hygiëne- en zo bijdragen aan de verspreiding van multiresistente darmbacteriën. Iedereen kan een infectie met een multiresistente bacterie oplopen. Al is de kans groter voor mensen met een verminderde weerstand omdat zij sowieso gevoeliger zijn voor infecties.” Een multiresistente infectie is lastiger te behandelen dan een infectie door ‘normale’ bacteriën, omdat multiresistente bacteriën ongevoelig zijn voor de meeste antibiotica.

Bacteriën en maagzuurremmers
Willems is via een literatuuronderzoek op zoek gegaan naar de relatie tussen het gebruik van maagzuurremmers en het risico op darmkolonisatie met multiresistente bacteriën.

Lees hier het volledige artikel.